En kemisk peeling är inte namnet på en behandling, utan ett samlingsnamn för många olika behandlingsformer. Med hjälp av olika syror som appliceras på huden, exempelvis AHA, BHA eller TCA, får huden ett litet lyft i och med att det yttersta hudlagret avlägsnas. I samband med att de döda hudcellerna avlägsnas stimuleras samtidigt nybildningen av hudceller. Ju äldre man blir, desto långsammare förnyas cellerna. Det man vill uppnå med en kemisk peeling är en förbättring samt ”föryngring” av huden. En kemisk peeling kan utföras på ansikte, hals, nacke, bröst, händer samt armar och ben.

Vill du själv göra en mildare kemisk peeling hemma eller använda en starkare version på salong? Läs mer om Perfect Image, märket som är specialister på kemiska peelingar, och har peelingar i olika styrkor både för privat och professionellt bruk.

Vad kan kemisk peeling åstadkomma?

En AHA-syra är en lite svagare fruktsyra medan TCA-syran är starkare och därmed mer effektiv som behandlingsmetod. Efter en behandling blir huden blir lenare och dess porer drar ihop sig. Även vissa mindre och ytliga rynkor liksom pigmentförändringar kan försvinna i och med behandlingen. Slutresultatet blir att huden får ett fräschare, slätare och yngre utseende.

Du kan förbättra:

  • Acne och acneärr
  • Åldersfläckar och solfläckar
  • Fina linjer och rynkor
  • Fräknar
  • Ojämn hudpigmentering
  • Grov hud och fjällande hud
  • Ärr
  • Solskadad hud

Så här går en behandling till

Behandlingen varierar beroende på vilken peelingform man använder. Vid en AHA-peeling appliceras syran på aktuellt behandlingsställe och får verka i några minuter. Under behandlingen kan en stickande eller svidande känsla uppstå. Vid en TCA-peeling applicerar man syralösningen ett visst antal gånger, tills man nått önskvärt behandlingsdjup. Denna behandling kan kännas lite mer, många beskriver känslan som ”brännande”.

Att tänka på efter behandlingen

Efter en AHA-peeling brukar huden fjälla lätt och en rodnad uppstå. Den lite starkare TCA-behandlingen blir rodnaden ofta mer omfattande och huden kan även svullna upp. Ibland förekommer även ytligare sår samt missfärgningar. Några dagar efter behandlingen brukar huden börja flagna. Sådana följdbesvär oftast snabbt övergående och avtar någon eller några veckor efter behandlingen. Viktigt att komma ihåg, är att huden blir mycket känslig för solljus tiden efter behandlingen. Viss ojämnhet kan uppstå i pigmenteringen på grund av behandlingen, och det är därför viktigt att inte utsätta huden för direkt solljus under de närmsta månaderna efter behandlingen. Använd alltid en sollotion med mycket hög solskyddsfaktor vid vistelse utomhus.

Hur mycket kostar en kemisk peeling?

Kostnad är alltid ett övervägande när det gäller att välja behandling. Kostnaden för en kemisk peeling varierar beroende på om du väljer att utföra peelingen själv, typen av kemisk peeling, om du gör den professionellt: beroende på kompentens och kvalifikationer hos den person som utför behandlingentiden det tar och arbetet som krävs för behandlingen så väl som den geografiska placeringen av kliniken.

Under 2009 uppskattade ”the American Society of Plastic Surgeons” att den genomsnittliga kostnaden för en kemisk peeling hos en kirurg i USA var $764, eller ca 5000 kr. Många av de som utför behandlingen kan erbjuda finansieringsplaner, så kom ihåg att fråga. Dessutom kan ytterliga kostnader tillkomma:

  • Kostnader för kirurgisk lokal
  • Bedövningsmedel
  • Receptbelagda läkemedel

Kom ihåg att fråga om alla kostnader som kan tillkomma.

Om du utför peelingen själv finns det att köpa hemmapeeling för så lite som ca 200kr, tänk på att det är viktigt med krämer för återhämtning samt solskydd och att denna kostnad tillkommer om du inte redan har den här typen av krämer.

Mild kemisk peeling

Subtila förbättringar i början, men den friska lystern kommer att öka med fler behandlingar

Tips på produkter:

★★★★★ Perfect Image – Tri Clarity (bäst mot acne och pormaskar)

★★★★★ Perfect Image – Mjölksyra Peeling 10% (mild)

★★★★ Perfect Image – Glykolsyra 30% + Retinol (kraftfull för att vara mild)

Om du har ojämnt pigment, torrhet, acne eller fina rynkor, kan en mild kemisk peeling vara det rätta valet. Denna typ av peel avlägsnar bara det yttre lagret av huden (epidermis) i en mild peeling och resulterar i en friskare lyster. Ett urval av de syror som finns att tillgå är alfahydroxisyror såsom glykolsyra och mjölksyra samt betahydroxisyra (salicylsyra). Alla dessa kemikalier är de mildaste valen. Du kan upprepa dessa behandlingar en gång per vecka i upp till sex veckor för att uppnå önskat resultat.

Såhär gör du, kortfattat:

  • Du rengör ditt ansikte
  • Den kemiska lösningen appliceras på huden och lämnas i upp till 10 minuter. Du kan känna ett milt stickande
  • Peelingen tvättas sedan bort och neutraliseras

Medium kemisk peeling

Din hud kommer att bli märkbart slätare och fräschare till utseendet

Acne ärr, djupare rynkor och ojämn hudfärg kan alla behandlas med ett medium kemisk peeling. De kemikalier som används för denna typ av peeling tar bort hudceller från både det yttre lagret av huden (epidermis) och övre delen av ditt mellersta hudlager (dermis). Din läkare kommer att använda en Jessners peel eller triklorättiksyra, ibland i kombination med glykolsyra.

Såhär fungerar det:

  • Ditt ansikte rengörs
  • Den kemiska lösningen penslas på huden och lämnas på i bara några minuter. Du kan känna en viss brännande eller stickande känsla
  • Det behandlade området kan bli vitt till grått i färgen, detta kallas för frosting
  • Kemikalierna neutraliseras med kalla koksaltskompresser
  • Din hud kan bli röd eller brun dagarna precis peelingen. Det kan ta upp till sex veckor för huden att bli normal igen

Du kan upprepa en medium kemisk peeling var 6e till 12e månad för att behålla din nya lyster.

Djup kemisk peeling

peeling fenolResultaten är dramatiska, men återhämtningen tar lång tid

Om du har djupare rynkor i ansiktet, hud som blivit skadad av solen, ärr, områden som verkar flammiga eller fläckiga kan djup ansiktspeeling vara det rätta valet för dig. Din läkare kommer att använda den starkaste kemikalien som kallas fenol som tränger ner till det undre dermala lagret av huden. För denna typ av peel, kan du behöva lokalbedövning och lugnande medel för att hantera eventuella obehag.

Såhär fungerar det:

En djup kemisk peeling innebär vanligtvis någon form av förbehandling i upp till 8 veckor. Detta kommer att förbereda huden för peelingen och påskynda läkningsprocessen. Förbehandling kan innefatta användning av tretinoin – en receptbelagd medicin som är härledd från vitamin A. Förbehandlingen fungerar genom att tunna ut hudens ytskikt, vilket gör att den kemiska lösningen kan tränga igenom jämnare och djupare. Om du inte tål tretinoin som en förbehandling kan din läkare ordinera en annan medicin.

  • Du kommer att ges ett lugnande medel för att slappna av tillsammans med lokalbedövande medel för ditt ansikte
  • Ditt ansikte kommer att rengöras
  • Fenol pensals på området och kan ligga kvar från 30 minuter upp till två timmar. Kemikalien neutraliseras med vatten
  • Efter att du låtit huden vila i en timme, läggs ett tjockt lager vaselin jämnt över huden, som täcker sårskorpan som utvecklas. Vaselinet måste ligga kvar i upp till två dagar. Ibland kommer din läkare att välja att täcka huden med remsor av tejp med öppningar för ögon och mun, snarare än vaselin. Din läkare kommer att välja den här metoden om du har svåra rynkor.

Hantera ditt obehag: Djup kemisk peeling kommer att resultera i fjällande, rodnad och obehag i flera dagar. Din läkare kommer att ge dig smärtstillande medel för att hålla dig bekväm. Även svullnaden kommer sannolikt att försvinna efter cirka två veckor, din hud kan bli röd i upp till tre månader.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *